Marko zaključil sezono z zmago na Svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Borrego Springsu (ZDA) in kot zmagovalec Svetovnega pokala 24-urnih dirk

World Championships 24h 2016 World Championships 24h 2016 photo by Vic Armijo

Pretekli vikend je slovenski kolesar Marko Baloh nastopil na Svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Borrego Springsu (ZDA. Na dirki, ki pomeni zaključek sezone za ultra-kolesarje, se je zbralo več kot 60 tekmovalcev na čelu s trikratnim zmagovalcem RAAM-a Avstrijcem Strasserjem. Zaradi odlične konkurence je bilo pred dirko jasno, da bo v nevarnosti tudi rekord proge, ki ga je Baloh postavil lani z 502miljami oz 805km. Dirka poteka s startom in ciljem v središču Borrego Springs in poteka 22,5 ur 29km dolgem krogu, v zadnji uri in pol pa tekmovalce preusmerijo na krajši krog dolžine 7,7km.

 

Dirko so zaznamovale ekstremno visoke temperature za ta letni čas. V popoldanskih urah se je temperatura dvignila do 38°C. Start dirke je potekal v valovih, najboljših 15 je startalo točno ob 18h po lokalnem času, naslednje skupine pa z zamikom ene minute. Prvi krogi so bili ekstremno hitri za tako dolgo dirko, povprečna hitrost po štirih urah je bila skoraj 39km/h. V boju za zmago so v tem momentu bili še štirje, poleg Marka še Avstrijec Christoph Strasser, Španec Julian Garcia in Francoz Evens Stievenart. Ko je napadel Strasser, se je Marko odločil, da bo nadaljeval v svojem, bolj konservativnem tempu. Počasi je začel dohitevati drugo in tretje-uvrščenega, ko so se začele težave s prebavo. Težave, ki so zahtevale 3 postanke in slabe pol ure izgubljenega časa. Kljub vsemu je Marko stisnil zobe in dirko končal na drugem mestu skupno, za Strasserjem. Prevozil je 505,2milje oz. 811 km, s tem izboljšal svoj lanski dosežek in postal letošnji svetovni prvak v 24-urnem kronometru v kategoriji 40-49let. Skupno je zmagal Cristoph Strasser z novim rekordom trase 886km, na tretje mesto pa se je prebil Američan Jamshed Jehangir z enakim rezultatom kot Marko.      

V skupnem seštevku svetovnega pokala 24-urnih dirk je Marko zmagal z veliko prednostjo pred drugouvrščenim Angležem Chrisom Hopkinsonom. V treh letošnjih dirkah je vedno presegel 800km, skupaj pa je prevozil 2.572km!

Marko je po dirki povedal:

“Svetovni pokal v 24-urnem kronometru je bil eden izmed glavnih ciljev letošnje sezone. Zato je bil osnovni cilj na svetovnem prvenstvu preseči 500 milj (800km). Seveda je bila želja premagati trikratnega zmagovalca RAAM-a Strasserja, toda z vsemi težavami med dirko tokrat to ni bilo mogoče. Vse čestitke njemu za odličen rezultat. Sam sem izjemno zadovoljen, da sem kljub težavam vztrajal in dosegel odličen rezultat. Zmaga v Svetovnem pokalu je pika na i odlične sezone, da ne rečem kariere, na katero sem zelo ponosen. Zahvala gre vsem mojim sponzorjem za podporo, predvsem pa ženi Irmi in družini, da mi stojijo ob strani. Brez njih vseh teh dosežkov ne bi bilo.«

Uradni končni rezultati v Svetovnem pokalu 24h:

1. Marko Baloh (Slovenija) 1.598,7 milj

2. Chris Hopkinson (VB) 1.283,6 milj

3. David Baxter  (ZDA) 1.201,2 milj

 

Prebrano 7415 krat
 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobnosti na povezavi.

Sprejemam piskotke.