DIRKA PREKO AMERIKE (RAAM) KDAJ DRUGIČ

Projekta Dirka preko Amerike (Race Across America – RAAM) 2001, zaradi finančnih težav, letos ne bom mogel izpeljati. Navkljub volji in predanosti vseh, ki mi pomagajo, nam namreč ni uspelo zbrati niti 5%(!!) finančnih sredstev potrebnih za sodelovanje na omenjeni dirki.

Kot sem javnost obveščal vse od septembra 2000, je bila Dirka preko Amerike moj letošnji cilj. Lani sem iz vrst bivših kolesarjev, kot nekdanji član državne reprezentance in večkratni državni prvak, prestopil v vrste ekstremnih kolesarjev s postavitvijo državnega rekorda v 24-urnem kolesarjenju. S tem sem postavil kvalifikacijsko normo in od direktorja dirke, g. Haldemana tudi že prejel uradno povabilo za nastop na dirki v naslednjih treh letih.

Da si za cilj postaviš prekolesariti Ameriko v manj kot 10 dnevih, moraš imeti, poleg dobre pripravljenosti, tudi železno voljo. Prepričan sem, da vse to imam, zaradi ljubezni do kolesarstva, ki sem mu posvetil skoraj polovico svojega življenja, pa sem se bil pripravljen odreči marsičemu, še enkrat zastopati barve Slovenije na svetovno znanem tekmovanju in morda postati prvi Slovenec zmagovalec RAAM-a. Ob rednem 8-urnem delovnem dnevu, sem celo zimo treniral dvakrat dnevno, prvič pred službo in drugič popoldne, med vikendom pa na Primorskem pridno nabiral kilometre. Tako sem na najboljši poti, da bom do junija vrhunsko pripravljen za omenjeno dirko, saj bom imel v nogah že več kot 15.000 prevoženih kilometrov.

Najtežji del priprav je vsekakor iskanje sponzorjev za omenjeni projekt, saj so slovenska podjetja pokazala kaj malo razumevanja za moj projekt. Kljub zagotovljeni veliki medijski odmevnosti, se jih je za sodelovanje odločila le peščica, večina s pomočjo pri potrebni opremi, nekaj pa tudi z manjšimi zneski denarja, s katerimi so (delno) pokrili stroške dosedanjih priprav. Podprli so me: Twinlab (Medica Artis), Žolna šport, VEB Company, Dolenjska banka, Kovinotehna MKI Novo mesto in FUJI (kolo). Omenjenim se najlepše zahvaljujem in upam, da sem z dosedanjimi objavami vsaj delno pokril njihov vložek v projekt, ki ga letos, na žalost, ne bomo mogli izpeljati. Kar se tiče ostalih slovenskih podjetij, pa le nekaj podatkov: Poslal sem 111 prošenj, na katere je (večinoma negativno) odgovorilo le 29 podjetij. Iskanje sponzorjev mi je vzelo vse preveč časa, da ne govorim o živcih. Malokdo bo razumel kako predan sem bil svojemu cilju, da sem vztrajal pri “špartanskem” režimu garanja od 5-ih zjutraj do večera, kljub temu, da je bila udeležba na dirki iz dneva v dan bolj vprašljiva?

Da se oddolžim sponzorjem, družini in, nenazadnje, samemu sebi, sem se odločil nastopiti na Svetovnem prvenstvu v 24-urni vožnji na čas, ki bo potekalo septembra 2001 v državi Iowa v ZDA. Glede na to, da so za omenjeno tekmovanje stroški veliko manjši od stroškov RAAM-a (slab milijon tolarjev, torej okoli 15% proračuna za RAAM), upam, da se bo našel sponzor, ki bo pokril stroške mojega sodelovanja na SP!?


e-Business Solution Company