Marko ubranil zmago na Svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru

Pretekli vikend je Marko nastopil na Svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Borrego Springsu (ZDA). Na dirki, ki pomeni zaključek sezone za ultra-kolesarje, se je zbralo skoraj 200 tekmovalcev. Konkurenca je iz leta v leto močnejša, letos so bili prisotni tekmovalci in tekmovalke iz 16 držav, na čelu s petkratnim zmagovalcem RAAM-a avstrijcem Strasserjem. Dirka poteka s startom in ciljem v središču Borrego Springsa in poteka 22,5 ur na 29km dolgem krogu, v zadnji uri in pol pa tekmovalce preusmerijo na krajši krog dolžine 7,7km.

Start dirke je potekal v valovih, najboljših 20 je startalo točno ob 17h po lokalnem času, naslednje skupine pa z zamikom ene minute. Prvi krogi so bili kot običajno ekstremno hitri, povprečna hitrost po štirih urah je bila skoraj 39km/h. Strasser je začel s silovitim tempom, ki mu nihče ni mogel slediti. Marko pa je imel nekaj konkurentov, ki so mu sledili in nato krog za krogom odpadali. Okoli polovice dirke je Marko prehitel konkurenta zmago v kategoriji Marka Gibonsa za en krog in si tako že zagotovil prvo mesto. Še vedno se je moral potruditi, ker je bil eden izmed ciljev ponovno prevoziti več kot 800km oz. 500milj. To mu je tudi uspelo, prevozil je 828,3km in postal letošnji svetovni prvak v 24-urnem kronometru v kategoriji 50-59 let. To je bilo že četrto leto zapored, da je Marko prevozil več kot 500 milj na svetovnem prvenstvu, hkrati pa njegov šesti naslov svetovnega prvaka (2002, 2012, 2015-18). V absolutni konkurenci je zmagal favorit Christoph Strasser (Avstrija) z neverjetnim rezultatom 912km, pred Markom, na tretjem mestu je končal Mark Gibson (ZDA) s 767,5km.      

 Marko je po dirki povedal:

“Svetovno prvenstvo v 24-urnem kronometru je bilo eden izmed glavnih ciljev sezone in vesel sem, da se je le-ta zaključila z zmago. Seveda sem si želel tudi zmage v absolutni konkurenci, ampak Strasser je trenutno enostavno nepremagljiv. Kljub temu sem izredno zadovoljen z zmago v kategoriji, predvsem pa s prevoženo razdaljo, saj sem eden izmed peščice ultra-kolesarjev, ki na 24-urnih dirkah dosegam razdalje nad magično mejo 500 milj (800km). Zdaj pa nekaj zasluženega počitka in potem pa začetek priprav na Dirko preko Amerike (RAAM), ki je glavni cilj sezone 2019.«

 

Read 4496 times
 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobnosti na povezavi.

Sprejemam piskotke.